Araçta Boya ve Değişen Parça Nasıl Anlaşılır
Genellikle hasar oluşan parçalar, macun ve boya yardımı ile eski haline getirilir. Eğer bir parça eski haline gelmeyecek kadar kötü durumdaysa da değiştirilir. Peki araçta değişen veya boyanan yeri varsa nasıl anlarız?
Parça Değişimi Neden Önemli
Aslında ufak bir çizik ya da ezik nedeniyle aracın bir parçasının değişmesi ya da boyanması sorun yaratmaz. Ancak bazı durumlarda araçlar ağır kazalardan sonra maharetli ustalar tarafından biçim olarak eski haline getirilebilir. Bu nedenle de boyalı ve değişen parçalara dikkat edilmelidir.
Boyalı Parça Nasıl Anlaşılır
İşçilik kötü ise boyanmış araba parçası ilk bakışta kolayca kendini belli eder. Genellikle kötü işçilik ile boyanmış parçalar ile boyanmamış parçalar arasında ton farkı görülür. Eğer işçilik iyiyse parçanın boyandığını anlamak için birleşme noktalarına bakmak gerekir. Parçaların birleşme noktalarında kaynak izine benzeyen boya kalıntıları varsa aracın o kısmı boyanmış demektir. Ancak ülkemizde bu durumla karşılaşmak pek mümkün değildir. Bu nedenle de değişen parçayı anlamak için farklı yollar denemek gerekir.
Boyanmış parçayı anlamanın en kolay yolu, boya ölçüm cihazı kullanmaktır. Bu cihaz, aracın boya kalınlık değerini ölçerek sonradan yapılan boyama işlemlerinin geride bıraktığı izleri belirler. Ancak boya ölçüm cihazlarını kullanmak için de bilgi sahibi olmak gerekir, çünkü markanın ve modelin farklı boya kalınlık değerleri bulunur.
Değişen Parça Nasıl Anlaşılır
Bazı hasarlı kazalardan sonra araba parçaları düzeltilemeyecek şekilde zarar görür. Bu durumda da aracın ağır hasar gören parçası değiştirilir. Parça değişimini anlamanın ise bazı yolları bulunur. İlk yöntem, kir ve su izi takip etmektir. Birkaç aylık bir aracın bile bazı noktalarında kir ve su nedeniyle izler oluşur. Parça değişimi yapılan kısımda ise bu izler daha az görülür. Bu nedenle parça değişimini anlamak için boyada olduğu gibi ilk olarak birleşme noktaları ile civata gibi kısımlara bakmak gerekir. Aracın yan yana olan parçalarından bazıları belirgin oranda daha az ize sahipse araçta parça değişimi yapılmış olabilir.
Parça değişimini anlamanın bir diğer yolu ise metal izlerine bakmaktır. Genellikle araçların parça değişimi sırasında başka bazı görünmeyen noktalar ufak çiziklere maruz kalır. Bu alanlar iyice incelendiği zaman değişen parça olup olmadığı anlaşılabilir. Burada da kesin çözüme ulaşmak için aracı ekspere göstermek gerekir. Araç eksperleri özel cihazlar ve inceleme metotları ile değişen parçaları tespit ederler.
Orijinal Olmayan Yedek Parça Nasıl Anlaşılır
Ayna ya da çamurluk gibi sık değiştirilen parçalar dışında kalan kısımlar için markalar, orijinalliği belli edecek işaretler koyar. Bazı markalar, parçaların dışarıdan görünmeyecek kısımlarına boya lekesi, bazı markalar ise yazı ya da damga gibi işaretler yerleştirir. Bu işaretleri de genellikle eksperler ya da markanın yetkili teknik servisleri bulabilir.