Periyodik Bakımda Neler Yapılır
Kış mevsimi yerini yavaş yavaş sıcak havalara bırakırken araçların da bahar için bakım zamanı geldi. Aracınıza bahar bakımı yaparak hem aracınızın parçalarının ömrünü uzatmanız hem de sürüşünüzü keyifli hale getirmeniz mümkün.
Aküyü Kontrol Edin
Kış boyunca soğuk hava aracınızın akü performansının düşmesine neden olur. Nemli kir, aküyü boşaltan elektrik kaçaklarına neden olur. Bu nedenle akünüzü temizleyin, V kayışını kontrol ettirin ve akünün şasi bağlantısının olduğu bölümde pas olup olmadığına dikkat edin. Aracınızın şarj seviyesini de mutlaka kontrol edin.
Kış Lastiklerini Değiştirin
Sıcaklıkla beraber lastik basıncı da artacağından kış lastikleriniz performans kaybına neden olacaktır, yol tutuşunuz zayıflayacaktır. Aynı aks üzerindeki lastiklerin hava basıncında oluşabilecek farklılar, aracın düşük hava basıncına sahip lastiğin bulunduğu yöne çekilmesine neden olacaktır. Bu nedenle lastiklerinizi değiştirmeniz gerekmektedir.
Hava Filtrenizi Temizleyin
Kışın kar, yağmur, çamur gibi dış etmenler nedeniyle tıkanan hava filtrenizi bahar öncesinde mutlaka değiştirmeniz gerekir. Eğer hava filtreniz yakıtın tamamını yakacak düzeyde oksijen salınımı sağlayamazsa motorunuzda güç kaybı oluşacaktır, bu da yakıt tüketiminizi etkiler. Hava filtrenizi temizlemek için; temizleyici sprey kullanarak filtrenizi ıslatın ve içindeki kir akana kadar bekleyin, 15-20 dakika sonra klorsuz soğuk su ile filtreyi durulayın ve oda sıcaklığında kurutun. Filtre kuruduktan sonra yağlama spreyi ile iyice yağlayın.
Silecekleri ve cam suyunu kontrol edin
Kar ve yoldan sıçrayan çamur sebebiyle su püskürtme sisteminiz kış süresince zarar görmüş olabilir bu nedenle su püskürtme sisteminizin sorunsuz çalıştığından emin olmanız gerekmektedir. Eğer su püskürtme sisteminizde yıpranma varsa değiştirmeniz gerekecektir. Cam suyunu değiştirirken saf su yerine deterjan katkılı su kullanmanız, camların temizliği için önemlidir.
Motor Yağınızı ve Fren Sisteminizi Kontrol Edin
Bahar ve yaz aylarında motor yağı daha fazla ısınacağından, bahara girmeden motor yağınızı değiştirmenizde fayda var. Yağ ölçümünüzü ise şu şekilde yapabilirsiniz; düz bir zemindeki aracınızın motorunu çalıştırma ısısına getirin, motor çalışma ısısına geldikten sonra aracınızı durdurun ve yağ çubuğunu çıkarıp iyice temizleyin. Çubuğu temizlediğinizden emin olduğunuzda motoru tekrar çalışma ısısına getirip ardından aracı durdurarak yağ çubuğunuzu geri takın. Yağ çubuğunuzu geri çıkardığınızda yağ seviyesinin minimum yağ seviyesi çizgisinin altında olduğunu görüyorsanız, yağ değişim zamanınız gelmiş demektir.
Kış koşulları fren sisteminizde korozyona sebep olabileceğinden, frene bastığınızda aracınızdan gıcırtı, sürtünme sesi geliyorsa ve ya aracınız sağa yada sola çekiyorsa, fren pedalınızda yumuşama hissediyorsanız aracınıza mutlaka bir servise götürmeniz gerekmektedir.
Hidroliklerinizi Gözden Geçirmeyi Unutmayın
Sıcak havaların etkisi ile hidrolik yağında kaynama yaşanabilir. Fren hortumunuzda bir kaçak söz konusu ise hidroliklerde azalma meydana gelebilir ya da hidrolik yağ fren balata ve pistonlarını zamanla sıkıştırarak oluşan boşluklara dolabilir. Hidrolik yağınızdaki eksilme oranı artması direksiyon pompanızın yanmasına neden olabilir. Bu nedenle bahar bakımınızı yaparken mutlaka hidrolik yağınızı da kontrol etmeniz gerekmektedir.
Havalandırma Sisteminizin Sorunsuz Çalıştığından Emin Olun
Havalandırma sisteminizi korumak için klima kontrol sisteminizi kış ayı boyunca ayda en az 1 kere , 10-15 dakika süre ile çalıştırmalısınız. Kış aylarında yeterli düzeyde çalışmayan havalandırma sistemi yaz aylarında sorun çıkarabilmektedir. Bu nedenle bahar gelmeden klima sisteminizin sorunsuz çalıştığından emin olun.