Kelebek hastalığı nedir, nasıl ortaya çıkar
Kelebek Hastalığı Nedir?
Lupus ve ya Kelebek Hastalığı olarak bilinen SLE hastalığı, bağışıklık sisteminin vücut organlarına karşı savaş açması ile birlikte gelişen ve çoğunlukla doğum ile gelişme gösteren bir rahatsızlık türüdür. Vicudumuz bizi hastalıklardan ya da sorunlardan ancak bağışıklık sistemimiz sayesinde koruyabilmektedir. Fakat bazı kişilerin bünyesinde gelişme gösteren komplikasyonlar sayesinde vücut kendisine savaş açar. Kelebek hastalığında eklem ağrıları, özellikle güneş göre deride kızarma, ateşlenme ve kilo vermek gibi en temel belirtiler kendisini gösterir.
Kelebek Hastalığı Belirtileri
Kelebek hastalarında el, ayak bileklerinde ve dirsek üzerinde eklem ağrılarının oluşmasına neden olabilir. Eklem iltihaplanmaları da görülür. Yorgunluk hissi, yüksek ateş ve hızlıca kilo verme kendisini gösterir. Yüzün belli bölümlerinde kızarık belirtiler oluşur. Vücudun bazı bölgelerinde kabartılar oluşmaya başlar. Zamanla saç dökülmesi, güneş ışığına karşı gelişme gösteren bir hastalık halini alır. Bayılma, baş ağrısı ve göğüs ağrıları çok sık rastlanılır. Akciğer, böbrek, kalp ve beyine zarar verir ve iltihap oluşumuna neden olur. Mide bulantısı, kusma ve şiddetli karın ağrıları da diğer belirtileridir.K
Kelebek Hastalığı Bulaşıcı Mı?
Kelebek hastalığı bulaşıcı bir hastalık türü değildir. Tamamen bağışıklık sistemi ile alakalı gelişen bir sorundur. Kelebek hastalığının çeşitleri bulunmaktadır. Epidermolysis Bullosa Simplex bunlardan bir tanesidir. Çoğunlukla doğum ile birlikte ya da doğum sonrasında su toplayan bir cilt şeklinde görülür. Ellerde ve ayaklarda ufak kabartılar halinde oluşur. Bazı hastalarda ise bu kabartılar vücudun büyük bir kısmını kaplamaktadır. Diğer bir türü Epidermolysis Bullosa Distrofiktir. Sadece el, ayak, dirsek ve dizlerle oluşur. Yemek borusunda bulunan yumuşak dokularda etkilenebilir. Cildin büyük bölümünde kabartılar, göz iltihaplanması, diş kaybı ve parmakların birbirine yapışması gibi sorunlar oluşum gösterir. Bu türe ait kelebek hastalarında cilt kanseri oluşma olasılığı da yüksektir. Son kelebek hastalığı türü ise Epidermolysis Bullosa Junctionaldır. Şiddetli ve ağrılı bir kelebek hastalığı türüdür. Yüz, gövde ve bacaklar çok sık etkilenir. Hayati tehlikeye neden olan sıvı kaybına neden olabilir.
Kelebek Hastalığı Neden Oluyor?
Kelebek hastalarında içi su ile dolmuş kabartılar oluşan hastalıktır. Cilt hastalığı türüdür ve bağışıklık sisteminin cilt dokularını tanımamasından kaynaklanmaktadır. Çoğunlukla genetik nedenlere bağlı olarak gelişme göstermektedir. Kelebek hastalığına deriyi, deri altını bağlayan dokuların eksikliğine bağlı gelişir. Bu bağlar hafif bir darbe alsalar dahi kopmaya meyillidir. Bu hastalık genetik ve kalıtsal olduğu gibi ömür boyu devam eder. Kelebek hastaları için kesin çözüm veren tedavi çözümleri geliştirilememiştir. Sadece yaraları iyileştirmeye ya da hafifletmeye yarayan bir takım ilaçlar bulunmaktadır.
Kelebek Hastalığı Tedavisi
Lupus için bir tedavi yoktur, ancak son yıllarda tedaviler yileşmiştir. Tedavi seçenekleri, sahip olduğunuz lupusun yanı sıra semptomlarınız ve ciddiyetinize göre değişir. Tedavi yaklaşımınız, semptomlarınız aktif veya remisyona bağlı olarak değişebilir.